logo

Vinařství Maláník-Osička s.r.o. - Mikulčice je malou rodinnou firmou, zabývající se pěstováním révy vinné a výrobou kvalitních přívlastkových vín. Vinařství vychází z dlouholeté vinařské tradice, která začala v roce 1960, kdy Štěpán Maláník ukončil studia na Vinařské škole ve Valticích a v roce 1967 vysadil první vinice. Ty byly postupně rozšiřovány za pomocí syna Jana Maláníka, zetě Vladimíra Osičky a rodinných příslušníků.

Vinařství obhospodařuje 6ha vinic, rozkládajících se jihozápadně od obce Mikulčice, v podoblasti Slovácké, viniční trati Kněžské, kde jsou pěstovány bílé a červené odrůdy

Vinice se rozkládají jihozápadně od obce Mikulčice. Leží na náhorní plošině obrácené mírně k jihu až jihovýchodu. Tato plošina je tvořena podložím s jílovitou vrstvou v hloubce 1m a hlinitopísčitou půdou předurčenou pro pěstování nejkvalitnějších odrůd, jako jsou Ryzlink rýnský, Chardonnay, Aurelius, Rulandské modré a další. Jílovitá vrstva zadržuje vodu a lehčí půda nad ní dává možnost hroznům dobře dozrát a získat plné aromatické tóny.

malanik0201
malanik0202

Vinice jsou pěstovány tak, aby k první redukci úrody došlo již vlivem způsobu výsadby a řezu. Velký důraz je kladen na kvalitu vypěstovaných a zpracovaných hroznů. Zpracovány jsou hrozny pouze z vlastní produkce. Maximálně respektujeme aktuální trendy obhospodařování viničních ploch, zejména na ekologické požadavky a možnost redukované sklizně.

Menší hektarové výnosy nám umožňují vyrábět vína vysoké jakosti s výrazným a čistým odrůdovým charakterem. Velký podíl ruční práce je rozdělen mezi rodinné příslušníky. Ti dbají na šetrné zacházení se surovinou, což je základ pro kvalitu budoucích vín.

Zpracování hroznů probíhá bezprostředně po sběru. Provoz vinařství byl v roce 2008 rozšířen o novou výrobní halu, která je vybavena moderní technologií, od odstopkování hroznů, přes řízené kvašení až po vlastní lahvování a adjustaci. Optimální podmínky - teplota a správná relativní vlhkost vzduchu-jsou zárukou bezpečného zrání vín.

malanik0301
malanik0302
malanik0501
malanik0502
malanik0401
malanik0402

 

Filosofie výroby - ruční práce, kvalita nade vše...

Vinařství je založeno na filosofii, která se ubírá směrem kvalitního a moderního zpracování hroznů, z nichž získává jakostní a přívlastková vína s jedinečným charakterem.

Při výrobě vín se řídíme mottem:

„KAŽDÉ VÍNO SE PODOBÁ SVÉMU TVŮRCI. JE ZRCADLEM JEHO UMU, ŠIKOVNOSTI, PÍLE A VYTRVALOSTI. V KAŽDÉM VÍNĚ JSOU VINAŘOVY VRÁSKY I ÚSMĚVY, RADOSTI I SMUTKY, ÚSPĚCHY I PROHRY. CHVALME VÍNO A PROKAŽME MU SLUŽBU ÚCTY, ABY SE ZA NÁS NEMUSELO STYDĚT.“

 

malanik0101
malanik0102
malanik0103

 

Vinařství respektuje aktuální trendy při obhospodařování viničních ploch i při výrobě vína, které jsou sladěny s ekologickými požadavky. Menší hektarové výnosy a šetrné zacházení se surovinou při ručních pracích, umožňuje vyrábět vína vysoké jakosti, s výrazným a čistým odrůdovým charakterem. Pro vinařství je charakteristické zpracovávání hroznů vlastní produkce, bezprostředně po sklizni a v moderních prostorách vinařství, které je vybaveno moderními technologiemi. V současné době je zpracováváno 40 tun hroznů z vlastní produkce a ročně produkováno 35 000 lahví vína. Zastoupena jsou vína přívlastková – od pozdních sběrů až po výběry z cibéb a vína ledová.